Tavoitteena kaikille hyvä työympäristö
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden heiketessä globaalisti nähdään Otavassa yrityksen sisäinen DEI-työ tärkeänä.
Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otava Oy:n DEI-tiimi tekee suunnitelmallista monimuotoisuus- yhdenvertaisuus- ja inklusiivisuustyötä liiketoiminnan tukena. Työ perustuu Otava-konsernin arvoihin ja vastuullisuusohjelmaan. Arvojen koventuessa maailmanlaajuisesti monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta kehittävä työ on entistä tärkeämpää. DEI-tiimin tavoite on tehdä tilaa jokaiselle Otavan työyhteisössä.
DEI-työ käynnistettiin Otavassa koulutuksilla vuonna 2022. Syksyllä 2023 teetettiin Otavan henkilöstölle anonyymi kysely, jossa selvitettiin kokemuksia inklusiivisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta Otavassa. Kyselyn tulosten perusteella nähtiin tarve yrityksen sisäiselle DEI-työlle. Tähän tarpeeseen perustettiin Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otava Oy:n DEI-tiimi alkuvuodesta 2024.
DEI viittaa sanoihin diversity eli monimuotoisuus, equity eli yhdenvertaisuus ja inclusion eli inklusiivisuus.
”Aiempi monimuotoisuus- ja yhdenvertaisuuskysely oli osoittanut, että vaikka toimimme työsuojelu-, työaika- ja muiden lakien mukaan, joillakin oli epätasa-arvoisuuden kokemuksia tai kokemuksia siitä, ettei voi olla täysin oma itsensä työpaikalla. Vastaamme näihin tiimin työllä”, DEI-tiimiin kuuluva Nina Rung sanoo. Hän työskentelee äänikirjatuottajana yleisen kirjallisuuden puolella.
DEI-tiimissä työskentelee henkilöitä Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otava Oy:n eri toiminnoista. Sisäisen DEI-työn voi nähdä palvelevan liiketoimintaa useasta näkökulmasta. Tiimi kehittää työyhteisöä paremmaksi työpaikaksi kaikille jo töissä oleville, jotta osaajat pysyvät talossa. Työ monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden eteen parantaa kaikkien mahdollisuuksia onnistua työssään. Samalla Otava näyttäytyy kilpailukykyisenä työpaikkana uusille osaajille. Monimuotoinen työyhteisö taas ymmärtää ympäröivää, muuttuvaa yhteiskuntaa paremmin, ja Otava pysyy yhtenä johtavana kustantamona tulevaisuudessakin.

Erilaisia lähestymistapoja moninaisuuteen
Osana DEI-työtä tiimi on käynnistänyt kaikille avoimien aamiaistapahtumien sarjan, jolla lisätään tietoa ja herätellään keskustelua DEI-aiheista. Aamiaistapahtumien yhtenä tarkoituksena on nostaa esiin DEI-teemojen moninaisuus, ja tapahtumien puhujiksi etsitään eri alojen asiantuntijoita.
Kolmessa jo järjestetyssä aamussa puhujina ovat olleet toimittaja Ville Blåfield, kirjailija Laura Niemi ja stand-up-koomikko Jamie MacDonald. Aamiaistapahtumat ovat olleet suosittuja ja ajatuksia herättäviä aiheita on kiitelty.
Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otava Oy:n johto osallistuu DEI-toimintaan yhteisien aamiaistilaisuuksien lisäksi sparrailutilaisuuksissa, joissa heillä on mahdollisuus keskustella aiheesta vertaisryhmissä muiden yritysten johtajien kanssa.
Turvallisempi tila meille kaikille
DEI-tiimi on koostanut Kustannusosakeyhtiö Otavalle, Otavan Kirjapainolle ja Otava Oy:lle turvallisemman tilan periaatteet. Nämä yhteiset käytännöt vahvistavat työyhteisön psykososiaalista turvallisuuden tunnetta.
”Huomioitavia asioita ei välttämättä tule ajatelleeksi ennen kuin näkee ne kirjoitettuna”, sovellusasiantuntijana työskentelevä Saila Salonen painottaa.
Yksi tärkeimmistä turvallisemman tilan periaatteista liittyy omien oletusten tiedostamiseen. Periaatteet muistuttavat, että näihin asioihin todella pitää kiinnittää huomiota.

”Jokaisella on oletuksia, jotka on hyvä tiedostaa ja huomioida kanssakäymisessä. Kutsummeko tapahtumaan työntekijöiden miehet, vaimot vai yksinkertaisesti puolisot? Sanoilla on voimaa. Meidän jos jonkun pitäisi tietää se”, Rung toteaa.
Turvallisemman tilan periaatteiden tarkoitus on auttaa jokaista viihtymään paremmin työyhteisössä ja luomaan tilaa jokaiselle olla oma itsensä. Periaatteet perustuvat Otavan arvoihin ja työnantajalupaukseen.
Yksi tärkeimmistä turvallisemman tilan periaatteista liittyy omien oletusten tiedostamiseen.
Työharjoittelijat tuovat osaamista Otavalle
Kesällä 2024 Kustannusosakeyhtiö Otava tarjosi kahdeksi viikoksi kesätyöpaikan nuorelle Helsingin Kaupungin Kesäsetelin tukemana. Avoimessa kesätyöilmoituksessa toivottiin hakijoita erilaisista taustoista sekä eri kieli-, kulttuuri- tai muista vähemmistöryhmistä.
Joulukuussa Otava Oppiminen tarjosi TET-harjoittelupaikat kahdelle S2-oppimäärällä opiskelevalle yhdeksäsluokkalaiselle. TET-paikat suunnattiin nimenomaan suomea toisena kielenä opiskeleville, sillä Otava Oppiminen tekee strategiansa mukaisesti oppimateriaaleja jokaiselle oppijalle, ja oppimateriaalien toimitustyössä tarvittiin S2-näkökulmaa. Harjoittelijat osallistuivat avustaviin oppimateriaalien toimitus- ja testaustöihin sekä työskentelivät Otavan kirjakaupassa.

”Suomea toisena kielenä puhuvat työelämään tutustujat toivat tarvitsemaamme osaamista ja näkökulmaa oppimateriaalien tuotantoon”, harjoittelijoiden ohjaajana toiminut DEI-tiimiläinen, kustannustoimittaja Tiina Talvitie kertoo.
Rung lisää, että nuoret saavat myös vahvistusta taidoistaan ja näkevät, että esimerkiksi monikielisyys on valttia työelämässä.
Monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden edistäminen ei ole vain Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otava Oy:n arvojen mukaista toimintaa, vaan myös strateginen valinta, joka tukee liiketoiminnan menestystä. Konsernin vastuullisuusohjelmassa todetaan: Olemme moninaisten osaajien moniarvoinen ja -muotoinen yhteisö. DEI-tiimin työ auttaa varmistamaan, että jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi työyhteisössä omana itsenään.